HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws After Work - de begrafenisonderneming van Nedzad Iriskic
NIEUWS
04 oktober 2022 / 4

After Work - de begrafenisonderneming van Nedzad Iriskic

After work

Bij Velox richten we ons graag op de arbeidsmarkt, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij niet benieuwd zijn wat mensen na werktijd uitspoken. Vandaar deze rubriek, waarin we een collega of bekende aan het woord laten over zijn of haar bezigheden naast het werken in de bouw.

Deze keer: de begrafenisonderneming van Nedzad Iriskic.

Nedzad Iriskic

Nedzad Iriskic zit na een werkdag als uitvoerder in de bouw bepaald niet stil. In de avonduren en het weekend is hij namelijk begrafenisondernemer. Met zijn eigen bedrijf repatrieert hij Islamitische overledenen vanuit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland naar hun land van herkomst in de Balkan.

Overledenen repatriëren, wat houdt dat in?

“Meestal doen we onze transporten over de weg. Ik heb mensen in dienst die deze ritten verzorgen en iemand die de telefoon opneemt en het eerste aanspreekpunt is. Mijn taak binnen dit bedrijf is vooral het coördineren. Meestal doe ik dat ’s avonds en in het weekend. Ik doe het nu al veertien jaar, nadat ik destijds een gat in de markt zag.”

Het lijkt me best emotioneel werk

“Ja dat is het ook wel. Als iemand overdag overlijdt dan ben ik meestal ’s avonds bij de nabestaanden om alles door te nemen en de uitvaart in gang te zetten. Ik help om de benodigde documentatie compleet te krijgen, want er komt wel het nodige papierwerk kijken bij een repatriëring.”

Waarom moeten deze overledenen terug naar hun vaderland? Kunnen ze niet in Nederland worden begraven?

“Vanwege de eeuwige grafrust die daar wordt gewaarborgd, want dat is heel belangrijk binnen de Islam. Wij doen voornamelijk Islamitische uitvaarten.”

Wat doet dit werk met jou als mens?

“Ik heb in Bosnië anderhalf jaar oorlog meegemaakt. Ik heb tijdens die oorlog veel overledenen gezien. Dat heeft toch een bepaalde impact gehad en heeft me doen besluiten dit werk te gaan doen. Het werken in de bouw doe ik meer voor mijn plezier. In de uitvaartbranche is het toch allemaal een beetje anders. Je helpt mensen op een moment in hun leven waarop ze het moeilijk hebben. Maar als ik dan achteraf van mensen te horen krijg dat ze echt veel aan me hebben gehad, vervult dat mijn hart met blijdschap.”

Hoe was de coronaperiode voor jouw bedrijf?

“We hadden het uiteraard veel drukker. Ik moest zelf ook bijspringen als chauffeur. Tijdens die ritten zag je soms voor tientallen kilometers geen enkele auto op de snelweg. Heel onwerkelijk. De grenspassages waren ook ontzettend streng. Uiteraard hadden wij alle benodigde papieren, dus kwamen we erdoorheen. Maar het was al met al een heftige periode, ook omdat nabestaanden er vaak niet heen konden om hun dierbare te begraven.”

Waarin verschilt een Islamitische uitvaart met een Nederlandse?

“Bij een Islamitische begrafenis moet alles echt zo snel mogelijk geregeld worden. Ook worden overledenen bij een Islamitische begrafenis niet in een kist begraven, maar in een lijkwade. Binnen de Islam wordt ook minder gehuild om een sterfgeval, omdat wij geloven in leven na dit leven. Als je overlijdt ga je gewoon naar een betere wereld en naar een rechtvaardiger leven.”

Luister nu ook de Podcast met Jeffrey

Via het Spotify kanaal Meesters in de Bouw

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Camilo Jansen Consultant Projectbegeleiding Bouwkunde
Camilo Jansen