HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
NIEUWS
15 juli 2020

De bouwvak: nog vaak in vaste periodes

Ondanks dat de bouwvak(antie) sinds een kleine 40 jaar geleden geen officiรซle vakantieperiode meer kent, wordt er vandaag de dag door veel bedrijven nog steeds aan vastgehouden. Dit jaar begint regio noord op maandag 20 juli en zuid op 27 juli aan hun 3-weekse vakantieperiodes. Op 3 augustus is midden Nederland aan de beurt.

Dat deze vaste periodes jaarlijks terugkomen is vooral vanwege logistieke redenen. Bij projecten zijn er vaak meerdere partijen betrokken. Om strakke planningen te kunnen maken en projecten vlot te voltooien is het wel zo handig dat niet iedereen op andere momenten afwezig is. Een stukje voorspelbaarheid is makkelijk, aldus Richard Massar van branchevereniging Bouwend Nederland. Het zijn vooral de architecten (44%), aannemers in de woningbouw (55%), afbouwers (37%) en klusbedrijven (37%) die vasthouden aan vaste bouwvak periodes. In z'n algemeenheid sluit zo'n 33% van de bouwbedrijven in vooraf bepaalde periodes de deuren, bleek een paar jaar geleden al uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Steeds meer flexibiliteit

Vakbond FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) vindt dat iedereen zijn of haar vrije dagen moet kunnen inplannen naar wens. Buiten het hoogseizoen op vakantie is in veel gevallen niet mogelijk. Al is er een verandering te zien in hoe flexibel werkgevers binnen de sector zijn met vakantie nemen. Juridisch gezien hangt de mogelijkheid om buiten de bouwvak op vakantie te gaan af van wat er is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of cao, aldus advocaat arbeidsrecht Sander op de Dijk.

Niet alleen willen sommige werknemers vakantie buiten de bouwvak en doorwerken tijdens de zomer, ook wordt dat van ze gevraagd door werk- en opdrachtgevers. Bedrijven in de wegenbouw bijvoorbeeld werken al veel in de vakantieperiode om onderhoudswerkzaamheden te verrichten aan wegen. Ook vinden er renovatie- of bouwklussen aan scholen plaats die alleen in de zomer kunnen worden uitgevoerd. Bovendien verwacht de 24-uurs economie dat ook de bouwsector rondom de klok blijft leveren. Steeds meer opdrachtgevers werken met prestatiecontracten waardoor bedrijven zich het niet meer kunnen veroorloven om het werk drie weken stil te leggen.

3 dagen vakantie in 1930

Bouwvakkers kregen voor het eerst in augustus 1930 welgeteld drie dagen vakantie. Daartoe kregen ze vakantiebonnen waarmee zij het loon voor deze vrije dagen konden ophalen. Iedereen moest de vakantie tegelijkertijd opnemen. Op de bouwplaatsen werd gecontroleerd om te voorkomen dat arbeiders zouden doorwerken, zodat zij en vakantiegeld รฉn loon zouden opstrijken. De collectieve vakantie werd branche breed ingevoerd. Een metselbedrijf kon moeilijk aan het werk als de steenfabriek geen stenen leverde. En als een onderaannemer het werk neerlegt, kun je als aannemer op een bepaalde klus ook slecht verder.


Bronnen:

Van der Schrier, M. & Hoogendoorn, M. (2020, 15 juli). 
โ€˜Verplicht vrijโ€™ met de bouwvak, is dat nog wel van deze tijd?. Geraadpleegd van https://www.ad.nl/ad-werkt/verplicht-vrij-met-de-bouwvak-is-dat-nog-wel-van-deze-tijd~a83065b1/

Schlimbach, J. (2019, 27 juli). Is de bouwvak nog wel van deze tijd? Geraadpleegd van https://www.dvhn.nl/extra/Is-de-bouwvak-nog-wel-van-deze-tijd-22404655.html

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld