HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Hans Dijkhuizen - Projectleider Commissioning bij ASML
NIEUWS
08 november 2022 / 4

Hans Dijkhuizen - Projectleider Commissioning bij ASML

Waar het allemaal begon

In zijn werk blijkt het uit zijn brede blik waarin hij uiteenlopende discliplines als elektrotechniek, werktuigbouwkunde en building automation combineert. Als Projectleider Commissioning is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van installaties in project 5J bij ASML. De geboren Scheveninger houdt van ontwikkeling. Na de MTS ging hij aan de slag als loodgieter en cv-installateur, maar na een jaar of drie had hij dat “echt wel gezien”. Hij ging weer studeren en kwam op zijn 30e van de Hogeschool Utrecht met een HIT-diploma op zak. Een reeks banen en opdrachten volgde: in de meet- en regeltechniek, als inspecteur van elektrotechnische installaties, als projectleider op het gebied van werktuigkundige installaties en tunneltechniek. Tot 2016 in loondienst, sindsdien als zzp’er.

Binnenkomen


Toen 3,5 jaar geleden een opdracht aan de Amsterdamse Noord-Zuidlijn afliep nam Dijkhuizen contact op met Velox. “Zij koppelden me snel aan Equans. En een week na mijn gesprek met projectmanager Huub de Jong kon ik aan de slag bij ASML. Als zzp’er had ik het al eens rechtstreeks geprobeerd, maar je komt daar heel moeilijk binnen. Nu via Velox dus wel, omdat je dan al door de voorselectie heen bent. Dat scheelt echt. Bovendien, zo heb ik niet het gedoe van opdrachten zoeken of achter betalingen aanzitten, zoals sommige van mijn collega-zzp’ers.”

Vanaf eind 2018 werkt Dijkhuizen als Projectleider Commissioning voor Equans op project 5H en 5J bij ASML. Project 5J is een van de reeks fabrieken die ASML in Veldhoven laat bouwen. Een locatie van 60 bij 100 meter met daarin 6 clean rooms: stofvrije ruimtes waarin de verschillende installaties de ideale omstandigheden creëren voor het bouwen van hoogwaardige chipmachines. Dijkhuizens enthousiasme over dit project is onmiskenbaar. “Ik heb nooit eerder op een plek gewerkt die hierop lijkt. Vooral door de ongelooflijke kwaliteit die gevraagd wordt.

Podcast Meesters in de Bouw

In de podcast Meesters in de Bouw gaat Velox met Hans in gesprek o.a. over zijn huidige rol bij ASML.


Eer van je werk


Dat was in het verleden bij andere projecten soms wel anders, vertelt Dijkhuizen. “Bijvoorbeeld bij kantoorgebouwen. Voor die opdrachtgevers zijn de installaties vaak een sluitpost. Ze mogen eigenlijk niets kosten en ook geen ruimte innemen. Alles draait om de te verhuren kantoorruimte. Bij ASML hebben ze er duidelijk wat voor over. Ze zijn veeleisend: alles moet er ook superstrak en gelikt uitzien. De opdrachtgever van ASML komt vaak zelf inspecteren. Je hebt er echt eer van je werk.”

Dijkhuizens taak als Projectleider Commissioning: bewijzen dat alle installaties zo gebouwd zijn als gevraagd is. “Commissioning staat voor de verificatie en validatie van installaties,” legt hij uit. “Mijn team test, inspecteert en certificeert alle elektrotechnische, werktuigkundige en industriële installaties van de locatie. En we zorgen dat de documentatie aantoont dat dat het geval is. De bewijsvoering moet op orde zijn, zodat de opdrachtgever weet dat gebouwd is wat gevraagd is. Zo borgen we de kwaliteit van de installaties.”

Hart


De belangrijkste kennisbasis voor Dijkhuizen is building automation. “De meet- en regeltechniek is in feite het hart van alles. Daarin komen de andere disciplines samen. We meten of de juiste hoeveelheid gassen door de leidingen stroomt, of de elektronische apparatuur goed wordt aangestuurd, enzovoort. En of er door de combinatie van installaties geen problemen kunnen optreden. Zo is ook mijn kennis van de andere disciplines door de jaren heen verbreed en verdiept.”

Dat merkte Dijkhuizen onlangs toen er onverwacht een brandalarm afging. “Er was geen brand en de brandmelders zelf bleken oké te zijn. De oorzaak: een frequentieregelaar voor een andere installatie. Dat apparaat veroorzaakte zwerfstroom, exact op de frequentie van de brandmelder. Dit is opgelost met extra isolatie. In zo’n geval sta ik voor de regelkast te kijken naar alle lampjes en probeer dingen te interpreteren. Waar gaat het mis? Dan helpt ervaring. Je ziet meer omdat je al veel weet. En ik wil alles weten, zo zit ik in elkaar.”

Collegialiteit


Samen met collega Stefan van Overbeek geeft Dijkhuizen leiding aan een team van zes mensen die zich bezig houden met deze vorm van kwaliteitsmanagement op het 5J-project. “Ik word heel blij van dit team. Ze staan en gaan voor kwaliteit. Dat stralen ze allemaal uit. En er is heel veel collegialiteit. Iedereen werkt voor elkaar, iedereen in het project team helpt elkaar als iemand tegen een probleem aanloopt. Dat heb ik nergens eerder in deze mate meegemaakt.”

Personeelstekort is wel een probleem. Daar liep Dijkhuizen al tegenaan toen hem al snel na de start werd gevraagd om ook bij andere ASML-projecten bij te springen. “Op een gegeven moment zei ik: je hebt een extra Hans Dijkhuizen nodig. Dat werd Stefan, nu mijn co-projectleider. Maar we hebben nog meer mensen nodig. Het probleem is: die zijn er niet of ze zijn al ergens aan het werk. De enige oplossing is misschien om een inbedrijfsteller met feeling voor de administratieve kant op te leiden. Want het gaat in dit werk niet alleen om testen, maar ook om de bewijsvoering. Als je nog zo iemand voor me weet…”

Luister nu ook de Podcast met Jeffrey

Via het Spotify kanaal Meesters in de Bouw

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Nino Klieverik Consultant Installatietechniek
Nino Klieverik