HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws Karim Khallouki - Werkvoorbereiding is niet zo moeilijk
NIEUWS
23 september 2022 / 5

Karim Khallouki - Werkvoorbereiding is niet zo moeilijk

Op Nikhef, het Nationaal Instituut voor subatomaire fysica in Amsterdam, doen wetenschappers onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum. Over bouwstenen gesproken: daar weet ook Karim Khallouki alles van. Als werkvoorbereider bij bouwbedrijf Strukton is hij nauw betrokken bij de grootschalige renovatie van Nikhef.
Op een met hekken afgesloten terrein naast het Nikhef-complex op het Science Park in Amsterdam staat een grote witte bouwkeet met twee verdiepingen. Sinds mei 2021, toen de renovatie van het Nikhef-gebouw van start ging, zijn hier tientallen mensen van bouwteampartner Strukton aan het werk. Onder hen ook Karim Khallouki. De 41-jarige werkvoorbereider werkt bij Velox voor Strukton. “Voorheen was ik als zzp’er voor Ballast Nedam werkzaam op de A-pier op Schiphol. Daar werkten ook mensen van Velox”, zegt Karim. “Toen op gegeven moment het contract van Ballast Nedam met Schiphol werd beëindigd, ben ook ik met Velox in gesprek gekomen. Ze boden mij aan om voor mij op zoek te gaan naar een nieuwe opdrachtgever. Dat vond ik prima. Zo is het eigenlijk gekomen.”

Gevel en entreehal

De renovatie van Nikhef-instituut gebeurt in verschillende fases. “Daarbij wordt het hele gebouw grondig aangepakt, zodat het qua uitstraling en functionaliteit weer past bij het baanbrekende onderzoek dat er plaatsvindt”, legt Karim uit. “Zo komen er aan de buitengevel nieuwe zonweringen, antracieten kozijnen en de betonbanden worden grijs geschilderd. Een belangrijke bouwfase waarbij ikzelf nauw betrokken ben, is de verplaatsing van de entree naar de zuidzijde van het gebouw. Hier komt een hoge en brede glazen pui met daarin een deur en draaideur, waardoor een ruime entreehal met veel daglicht ontstaat. Uiteindelijk ontstaat er zo een mooi en toekomstbestendig gebouw waar alle medewerkers graag naartoe komen en dat minstens twintig jaar mee kan.”

Podcast aflevering van Meesters in de Bouw met Karim Khallouki


Logistieke puzzel

Het bijzondere van dit renovatieproject is volgens Karim vooral dat het gebouw gedurende de werkzaamheden gewoon in gebruik blijft. “Dat maakt zo’n renovatie een grote logistieke puzzel en uitdaging. Zo verhuizen afdelingen en medewerkers tijdelijk naar andere plekken in het gebouw of naar een gebouw in de buurt. Maar het werk van degenen die wel op Nikhef moeten zijn, gaat zoveel mogelijk door. De uitdaging voor ons is daarbij om de werkzaamheden dusdanig in te plannen dat de mensen die op kantoor werken daarvan zo weinig mogelijk overlast ondervinden.”

Spin in het web

Tekeningen controleren, onderaannemers contracteren, overleggen met installateurs, en bouwmaterialen inkopen. Dat zijn zo ongeveer de belangrijkste taken van een werkvoorbereider. Kortom, ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Maar wanneer Karim ’s ochtends de bouwkeet op het Nikhef-terrein binnenstapt, weet hij nooit precies hoe zijn dag eruit gaat zien. “Je kunt van tevoren wel een heel to do-lijstje maken, maar in de praktijk komen er meestal toch weer van allerlei andere dringende zaken tussen die meteen moeten worden uitgezocht of opgelost. Want doe je dat niet, dan ligt het werk stil en kunnen ze buiten niet verder”, verduidelijkt Karim. “Zo komt het weleens voor dat ik ’s ochtends om half zeven even een offerte wil beoordelen, maar dat ik daar aan het einde van de werkdag nog steeds niet aan toe ben gekomen. Maar die afwisseling maakt het ook juist zo boeiend. Geen enkele dag is hetzelfde. Voor dit werk moet je heel flexibel zijn, als werkvoorbereider ben je een echte spin in het web.” En als een project binnen planning en budget wordt bereikt, is Karim alle hectiek ook zo weer vergeten. “Als ik het daarnaast samen met mijn directe collega’s in de bouwkeet ook nog gezellig heb gehad en we gelachen hebben, heb ik mijn doel bereikt. Gelukkig hebben wij wat een goede werksfeer betreft bij Strukton helemaal niets te klagen!”

CV in vogelvlucht

De nu 41-jarige Karim Khallouki is al sinds 2004 werkzaam als werkvoorbereider. Na zijn studie HTS Bouwkunde deed Karim Khallouki ervaring op bij diverse gerenommeerde bouwbedrijven, achtereenvolgens bij Dura Vermeer, Heijmans en Volker Wessels. Daarna belandde hij bij Ballast Nedam op de A-pier op Schiphol. “Dat is het project waar ik nog steeds het meest trots op ben, omdat het zo aansprekend, internationaal, groot en uitdagend is”, zegt Karim. Maar ook bij Velox, waarvoor hij momenteel bij Strukton actief is, werkt hij naar eigen zeggen met veel plezier. “Voor mij is het de allereerste keer dat ik met een projectbureau werk, en dat bevalt prima”, besluit Karim.

"Geen enkele dag is hetzelfde."

Luister nu ook de Podcast met Jeffrey

Via het Spotify kanaal Meesters in de Bouw

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Arie Wallenburg Sales Consultant Bouwkunde
Arie Wallenburg