HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws 5x opmerkelijke distributiecentra
NIEUWS
26 februari 2020

5x opmerkelijke distributiecentra

Er worden steeds meer aankopen gedaan, voornamelijk online is zowel vraag als aanbod enorm gestegen. De markt voor logistiek vastgoed maakt goed gebruik van de behoefte van haar eindgebruikers. Hierdoor worden er in Nederland worden steeds vaker distributiecentra van formaat gebouwd of uitgebreid. Bol.com heeft het oppervlak van haar distributiecentrum verdubbeld en de welbekende webshop Zalando krijgt haar eerste distributiecentrum in Nederland. In dit artikel worden vijf opmerkelijke distributiecentra uitgelicht.

Bol.com in Waalwijk

De groei van internetaankopen bij Bol.com stijgt enorm snel. Om deze reden is er gestart met de uitbreiding van het distributiecentrum in Waalwijk. Het oppervlak wordt verdubbeld van 50.000 vierkante meter naar 100.000 vierkante meter. Het gebouw bestaat dan uit twee delen die op elkaar aansluiten en daardoor toch samen een geheel vormen. De uitbreiding gaat zorgen voor een toename in de opslagcapaciteit en biedt de mogelijkheid om te blijven innoveren. Ook zorgt de uitbreiding voor 100 extra banen. Tegenwoordig is er een tekort aan personeel en zal daarom de locatie meer automatisering en mechanisering bevatten. Tijdens het project wordt er volgens de BREEAM-richtlijnen gebouwd; er wordt rekening gehouden met groene en energievriendelijke oplossingen en werken in een optimaal werkklimaat. Energie wordt opgewekt via windmolens en regenwater wordt opgevangen en gerecycled. Daarbij wordt de bouw verbonden aan mens en milieu. Er wordt gebruik gemaakt van verpakkingsmachines waardoor artikelen in de meest optimale doos terecht komen en lucht in de verpakkingen wordt beperkt. Zo krijg je kleinere pakketjes en zijn er minder vervoersbewegingen nodig. Het doel van Bol.com is om in 2025 geen CO2-uitstoot meer te creëren tijdens het verpakken van pakketjes. De oplevering van het distributiecentrum zal in de zomer van 2021 zijn.

VidaXL in Venlo

De uitbundige groei van de internationale webwinkel VidaXL kampt voortdurend met plaatsgebrek. Om deze reden gaat VidaXL een nieuw distributiecentrum in Venlo in gebruik nemen. Dit wordt alweer het derde XXL-distributiecentrum in Nederland. VidaXL is een online warenhuis en biedt een assortiment van duizenden producten in verschillende categorieën, zoals huis, tuin, garage, doe-het-zelf en kleding. Het gebouw zal een oppervlak van 74.000 vierkante meter bevatten. Bij de bouw is ingezet op het certificaat BREEAM ‘very good’. Dit wordt onder andere gerealiseerd door de zonnepanelen die op het dak van het distributiecentrum komen te liggen. Andere voorbeelden zijn: warmteterugwinning, hoogwaardige installaties, het gebruik van ledverlichting, een betere isolatie en er wordt triple glas toegepast. In plaats van uitlaatgassen te creëren op de bouwplaats, wordt er gebruik gemaakt van de fiets. Een duurzame toevoeging is de gebruikmaking van duurzaam beton en hout. De derde fase van het distributiecentrum zal op 28 maart 2021 opgeleverd worden.

Distributiecentrum Primark in Roosendaal

Primark is een groot Iers bedrijf gericht op fashionproducten en lifestyle-accessoires. Er bestaan al 250 filialen in acht verschillende landen in Europa. Het gigantische distributiecentrum van Primark in Roosendaal krijgt een flinke uitbreiding. De ligging van dit distributiecentrum ligt er gunstig naast de A17 op het bedrijventerrein Borchwerf II. Want aan de 56.000 vierkante wordt nu nog 30.000 vierkante meter aan magazijnruimte toegevoegd. De uitbreiding krijgt een hoogte van 22 meter waar binnenin een geautomatiseerd systeem zal komen. De investering in de nieuwbouw bedraagt naar schatting 20 miljoen euro. Er zullen in totaal ongeveer 500 personen werkgelegenheid vinden. Met de bouw van een extra deel is er volgens BREEAM-NL ‘very good’ certificeringscriteria gebouwd. Het kantoor wordt op een duurzame manier verwarmd en gekoeld. Ook is er een lucht/water warmtepomp geplaatst in de verkeersruimten voor de verwarming en koeling van de ventilatielucht en voor de vloerverwarming en -koeling. Het distributiecentrum zal eind 2022 worden opgeleverd.

Distributiecentrum Zalando Bleiswijk

Na Frankrijk, Polen, Italië, Duitsland en Zweden is nu Nederland aan de beurt. De bouw aan het nieuwe en eerste Zalando distributiecentrum in Nederland is begonnen. Er komt een distributiecentrum van 140.000 vierkante meter in Bleiswijk te staan. Er is met opzet voor Bleiswijk gekozen vanwege de ligging van het terrein; het ligt dichtbij de randstad en aan de A12. Dit wordt uitgeroepen tot het grootste en meest geautomatiseerd distributiecentrum van Zalando. Door dit hoge niveau van automatisering neemt het fysiek zware taken van medewerkers uit handen, terwijl het serviceniveau voor klanten van Zalando verhoogd wordt. Het moet op een gegeven moment gaan zorgen voor meer leveringssnelheid en meer omzet. De kosten van de bouw in totaal zijn 200 miljoen euro. De bedoeling is dat er uiteindelijk 1500 mensen komen te werken. Dit project moet het Zalando netwerk versterken en bijdragen aan de groeidoelstellingen voor 2023/2024. In Nederland wil het bedrijf zijn omzet meer dan verdubbelen. Naast omzetgroei moet het ook zorgen voor een snellere levering aan klanten. Zalando wil graag een duurzaam pand bouwen. Zij streven naar een BREEAM ‘very good’ status, onder meer door het gebruik van zonnepanelen op het dak van het gebouw. Het pand zal op 28 februari 2021 opgeleverd worden.

Distributiecentrum 7Poort Zevenaar

Drie bedrijven gaan een XXL- distributiecentrum bouwen in Zevenaar. Het distributiecentrum wordt opgesplitst in twee warehouses van elk 26.000 vierkante meter. De twee units zullen een hoogte krijgen van twaalf meter. Het nieuwe DC beschikt over in totaal 50 overheaddeuren en 141 parkeerplekken. De warehouses zullen worden ontwikkeld volgens de BREEAM Excellent certificering; het project wordt 100% elektrisch uitgevoerd en de zonnepanelen op het dak leveren veel energie voor het uitvoeren van elementen in het project. Ook is er een streven om de CO2 uitstoot te verminderen, energie- en waterverbruik te reduceren en gebruik te maken van gecertificeerde en gerecyclede bouwmaterialen. De locatie van dit grote distributiecentrum is gelegen aan de A12 en A15 in de regio Arnhem/Nijmegen. De komst van het distributiecentrum moet rond de 1000 banen opleveren. De oplevering zal plaatsvinden rond het derde kwartaal van 2021.

 

Luister nu ook de Podcast met Jeffrey

Via het Spotify kanaal Meesters in de Bouw

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
MBaga Zonneveld Consultant Business Development Installatietechniek
MBaga Zonneveld