HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws ‘Wat je doet, moet je goed doen. Altijd’
NIEUWS
02 mei 2023

‘Wat je doet, moet je goed doen. Altijd’

Met 42 jaar ervaring heeft Erwin Kalmeijer (59) zijn sporen in de bouw inmiddels ruimschoots verdiend. Gestart als timmerman heeft hij zich op de ‘ouderwetse’ manier ontwikkeld tot meewerkend voorman, projectleider en (hoofd)uitvoerder. “Ik ben nooit bang geweest om verantwoordelijkheid te nemen”, vertelt hij. “Maar ook niet om grote(re) projecten aan te pakken. Ik heb altijd een gezonde drive gehad om te groeien en om verder te komen, maar vooral ook om te doen wat ik leuk vind. Want alleen als je elke dag met plezier naar je werk gaat, kun je écht mooie dingen maken.”

Erwin is van huis uit gewend om met zijn handen te werken. “Toen ik na de lagere school naar de LTS ging, kreeg ik de kans om verschillende beroepen te verkennen. Van loodgieter tot stukadoor en meubelmaker”, vertelt hij. “Mijn grootste interesse bleek timmeren, dus ben ik een timmeropleiding gaan volgen. Ook heb ik nog even geprobeerd om naar de MTS te gaan, want ook het vak van architect leek me interessant, maar ik was nogal een flierefluiter en vond buiten spelen belangrijker, dus dat hield geen stand. Ik ben teruggegaan naar niveau B en heb mijn timmer- en metseldiploma gehaald, waarna ik in de bouw ben gestart.” De eerste jaren werkte hij voor een aannemer in nieuwbouw, renovatie en restauratie. “Hier heb ik het vakmanschap geleerd én werd me de juiste werkethiek bijgebracht. Ik werd me bewust van het belang van samenwerken en werkplezier. Maar ook dat ik nooit genoegen moest nemen met minder. Wat je doet, moet je goed doen. Altijd.”

GOEDE HARMONIE

“Ook in mijn huidige rol als uitvoerder, draag ik deze arbeidsethos bij me”, aldus Erwin. “Ik vind een goede harmonie op de bouw ontzettend belangrijk. Met stroop krijg je veel meer voor elkaar dan met azijn. Alleen wanneer medewerkers zich gerespecteerd, gewaardeerd en gehoord voelen, ontstaat saamhorigheid en een situatie waarin mensen iets voor elkaar over hebben. Mijn uitgangspunt is altijd dat iedereen zich 100% inzet, maar ook dat iedereen met goede ideeën kan komen. Van de leerling monteur tot de ervaren rot in het vak. Ik vind het heel belangrijk om mensen om me heen te hebben die zich betrokken voelen en die samen hun schouders onder een project willen zetten. Om deze mensen te vinden echter, wordt steeds lastiger. De spoeling van goede vakmensen wordt dun. Dat begon al toen ik van school kwam, maar kwam in een stroomversnelling toen de bouw in de jaren ’70 floreerde. Ineens werd er geen tijd en geld meer geïnvesteerd in scholing. Daar plukken we nog altijd de zure vruchten van. Het is heel moeilijk om jongeren voor de bouw te interesseren. Bovendien is de mentaliteit veranderd, waardoor mijn handen regelmatig jeuken om weer te gaan timmeren.”

NIEUW LEVEN

Als timmerman in hart en nieren loopt Erwin vooral warm voor de renovatie, restauratie en het hergebruik van gebouwen. “Ik houd ervan om dingen nieuw leven in te blazen”, vertelt hij. Zijn nieuwste opdracht sluit hier perfect op aan. Sinds november 2022 werkt Erwin via Velox als uitvoerder bij Ballast Nedam Zuid. Recent is hij in opdracht van deze Eindhovense aannemer gestart met de transformatie van een voormalige jongensschool uit 1929 aan de Kootwijkstraat tot veertien eigentijdse huurappartementen. Op dit moment stuurt hij een team van zes slopers, twee metselaars, twee loodgieters, twee timmermannen en vier metalstudbouwers aan. “Binnenkort komen hier nog enkele stukadoors, elektriciens en MV-monteurs bij én start ik met de transformatie van een tweede school, aan de Barrierweg, naar zeven huurappartementen.” Erwin is zeer te spreken over zijn team. “Het zijn stuk-voor-stuk vakmensen met een ouderwetse insteek, die niet te beroerd zijn om (extra) taken op te pakken. Dat werkt enorm prettig.” Toch overweegt hij niet om met deze mannen in loondienst te gaan. “Mijn zelfstandigheid als zzp’er wil ik nooit meer kwijt. Bij Velox hoeft dat ook niet. Velox helpt me alleen om de juiste opdracht binnen mijn vakgebied en interesse te vinden.”

Luister nu ook de Podcast met Jeffrey

Via het Spotify kanaal Meesters in de Bouw

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Camilo Jansen Consultant Projectbegeleiding Bouwkunde
Camilo Jansen