De salarissen voor de vitale beroepen zijn al jarenlang punt van discussie. Maar hoe hoog (of laag) liggen de lonen voor deze functies precies? Nu.nl nam het salaris van bouwvakkers onder de loep.
Het woord bouwvakker zegt het al: bouwen is een vak. Bouwvakkers bouwen tegen de klippen op om de woningnood iets te verlichten en zijn daarnaast razend druk met alle verbouwingen die gelukkige woningbezitters laten uitvoeren. Maar zitten de bouwvakkers er zelf ook een beetje warmpjes bij?
Wat verdien je als je net begint?
Er is niet één loon voor 'de bouwvakker', zegt Peter van der Eijk, specialist functiewaardering en belonen bij CNV Vakmensen. "Want alleen al voor bouwplaatspersoneel zijn er meer dan 120 functies op vijf niveaus. Denk aan timmerman, betonwerker, dakdekker, metselaar, schilder of sloper."
Daarnaast is er nog zogenoemd UTA-personeel, dat staat voor Uitvoerend Technisch Administratief. Ook daar zijn weer 25 functiefamilies, onderverdeeld in zes niveaus. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan bijvoorbeeld uitvoerders, planners of administratief personeel. Een Uitvoerend Technisch Administratief-werknemer van 21 jaar of ouder begint volgens de cao met een salaris van minimaal 2.088 euro bruto per maand.
Hoe maak je stappen?
Voor bouwplaatspersoneel zijn er geen loonschalen met periodieken, waardoor je dus niet jaarlijks automatisch meer gaat verdienen. Wil je meer verdienen, dan zul je daarover moeten onderhandelen. Volgens Van der Eijk wordt dat in de bouw vaak 'prestatietoeslag' genoemd. UTA-personeel heeft vaak wel een systeem met schalen. De periodieken daarbinnen worden vaak per bedrijf geregeld.
Wat is het hoogst haalbare salaris?
Dat is lastig te zeggen, want de cao bepaalt alleen wat je minimaal moet krijgen. Wat je maximaal kunt krijgen, is afhankelijk van je individuele situatie. Om de timmerman weer als voorbeeld aan te halen: een timmerman die ook voorman is, krijgt minimaal 17,49 per uur plus 1,74 voormantoeslag (zie ook de volgende vraag). Als hij daarbovenop een prestatietoeslag weet te onderhandelen van bijvoorbeeld 15 procent, komen we uit op 22,12 euro per uur.
Volgens Van der Eijk is het in de Randstad makkelijker om tot 20 procent prestatietoeslag boven op je salaris te onderhandelen dan in bijvoorbeeld het noordoosten van het land.
Voor UTA-personeelsleden zijn wel maximumsalarissen vastgelegd in de cao. Een salaris van 5.547 euro bruto per maand is daar het hoogst haalbare.
Extra's
Voor voorlieden en leermeesters op de bouwplaats, die leiding geven aan ten minste vijf andere werknemers, is er een voorliedentoeslag. Die bedraagt op dit moment 69,43 euro per week (1,74 euro per uur). Ook heb je vaak een gereedschapsvergoeding, reiskostenvergoeding en een vergoeding voor eventuele overuren.
Voor welke uitdagingen staat de beroepsgroep?
Steeds meer bouwvakkers gaan als zzp'er aan de slag, wat zorgt voor concurrentie met collega's in loondienst, stelt Van der Eijk. "Zzp'ers kunnen immers zelf hun tarieven bepalen, waarbij ze soms te weinig reserveren voor pensioen of arbeidsongeschiktheid. Voor werknemers in loondienst is dat wel geregeld, maar dat zien zij niet terug in hun nettosalaris."
Een ander probleem is dat er schaarste is aan goede bouwvakkers, planners, werkvoorbereiders en ICT'ers en dat er te weinig nieuwe aanwas is. Van der Eijk: "Nog te weinig jongeren kiezen voor de bouw, terwijl je een goede toekomst hebt als je nu van school komt als bouwvakker."
“Een Uitvoerend Technisch Administratief-werknemer van 21 jaar of ouder begint volgens de cao met een salaris van minimaal 2.088 euro bruto per maand.”