HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Werk in bouw en techniek BIM Modelleur

BIM Modelleur bij Velox

Bouw mee aan de toekomst van Nederland

Overweeg jij (weer) aan de slag te gaan als BIM modelleur? Dan ben je bij Velox aan het juiste adres. Wij werken aan grote, spraakmakende projecten waar jij als technisch modelleur direct van grote waarde kunt zijn. Eerst meer weten over de rol van BIM modelleur en hoe deze er bij Velox uitziet? Lees snel verder om het uit te vinden.

Wat ga je doen als BIM modelleur?

Een BIM modelleur is iemand die werkt met het BIM-informatiemodel. BIM is een afkorting van Building Information Model. Dit is een 3D-informatiemodel waarin alle relevante gegevens voor het realiseren van een bouwproject zijn opgeslagen en met verschillende softwareprogramma’s met elkaar zijn verbonden – denk aan bouwtekeningen, berekeningen, planningen, rapporten en verslagen. Zo beschikken alle betrokkenen over dezelfde informatie en kunnen complexe, multidisciplinaire projecten soepel verlopen. Als 3D modelleur houd je je bezig met het beheren, samenstellen en ontwikkelen van gegevens, maar moet je ook zelf ontwerpen, tekenen en berekenen.


Specialisaties als BIM specialist

BIM specialisten zijn actief in verschillende werkgebieden. Een BIM modelleur bouw (BIM modelleur B) is bijvoorbeeld een specialist die zich focust op alles wat te maken heeft met de bouw, terwijl een BIM modelleur werktuigbouwkunde (BIM modelleur W) zich richt op de werktuigbouwkundige installaties en constructies binnen een project. Een BIM modelleur elektrotechniek (BIM modelleur E), ten slotte, houdt zich bezig met elektrotechnische installaties.


Wat zijn de taken van een BIM modelleur?

De belangrijkste taken van een BIM modelleur zijn samen te vatten als het zorgen dat het BIM model functioneert en het ontwerpen van installaties. Dit doe je concreet onder meer door de volgende taken te vervullen:
  • Controleren en beheren van relavante software (onder meer Revit)
  • Archiveren en onderhouden van gegevens en bestanden;
  • Berekenen en ontwerpen van technische installaties
  • Controleren van tekenwerk van anderen
  • Modelleren in het BIM-systeem
  • Beoordelen van het bestek en de begroting
  • Modellen checken op haalbaarheid en kwaliteit

Waar werk je als BIM Modelleur bij Velox?

Velox is gespecialiseerd in grote projecten op aansprekende locaties. Dit betekent vaak aanneemsommen van tientallen miljoenen. Gaaf toch? Als modelleur bij Velox ga je bijvoorbeeld meewerken aan grote hotels, politiebureaus, luchthavens of kantorencomplexen. Ga naar onze projectkalender om je een precies beeld te vormen van de projecten waar wij nu en straks aan werken.

Samenwerking en ontwikkeling

Als 3D modelleur werk je nauw samen met de lead engineer en andere ontwerpers. Ook kun je te maken krijgen met opdrachtgevers, leveranciers en uitvoerders. 

Welke opleiding heb je nodig om BIM modelleur te worden?

Om BIM modelleur te worden heb je een technische opleiding op hbo-of WO-niveau nodig. Denk aan bouwkunde, werktuihbouwkunde of elektrotechniek.

Voor de functie van BIM modelleur heb je behalve een passende opleiding ook bepaalde ervaring en kennis nodig. Zo moet je kennis hebben van de software waar BIM modelleurs mee werken, zoals AutoCAD, Revit, en StabiCAD. Ook kennis van andere ontwerpsystemen, zoals Dynamo, Solibri en de BIM 360 is zeer waardevol.

Zonder de juiste competenties zul je als BIM modelleur moeilijk succesvol kunnen worden. Technisch inzicht, precisie, creativiteit en flexibiliteit zijn bijvoorbeeld onmisbaar in deze functie. Daarnaast helpt het als je soepel kunt communiceren en ingewikkelde zaken begrijpelijk kunt maken.

Doorgroeimogelijkheden BIM Modelleur

Als BIM specialist ben je sterk in uitvoerend werk. In de loop der tijd kun je doorgroeien naar een meer leidinggevende functie, met het hogere salaris dat daarbij hoort. Denk bijvoorbeeld aan een functie als lead engineer of zelfs projectleider. Toe aan een volgende stap? Bij Velox denken we graag mee over het vormgeven van je carrière!

Wat verdien je als BIM modelleur?

Wat je als BIM modelleur verdient, hangt af van je ervaring, leeftijd, opleiding en werkgever. Het salaris varieert van € 2.900 tot en met € 4.500 bruto per maand. Bij Velox kun je rekenen op een meer dan goed salaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 25 vakantiedagen per jaar en ruime opleidingsmogelijkheden.


Baankans modelleur

In de huidighe markt is er veel vraag naar technisch personeel, en BIM modelleurs zijn geen uitzondering. De baankans voor modelleurs en verwante functies als technisch tekenaars is dus zeer goed. Bij Velox hebben we regelmatig nieuwe, uitdagende vacatures in dit werkveld. En als je wordt geplaatst bij het ene project, kun je daarna vrijwel altijd door bij het volgende.

Vacatures BIM Modelleur

Wil je direct starten bij een van onze projecten? Bekijk dan onze openstaande BIM modelleur vacatures. Is dit toch niet de functie die bij je past? Bekijk dan onze andere openstaande vacatures.

Werken als BIM Modelleur?

Bereikbaar tussen 07:00 en 19:00

Wil je zelfstandig aan de slag als modelleur? Dan kan dat ook bij Velox. Wij denken graag met je mee over flexibele mogelijkheden om als ZZP BIM modelleur voor ons te werken. Als freelancer kun je op een goed uurtarief rekenen.

Heb je vragen over werken bij Velox of ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met mij op.

Jip Jonker Consultant BIM/Engineering Vestiging: Laren
Jip Jonker