HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Werk in bouw en techniek Projectleider Bouw

Projectleider in de bouw bij Velox

Bouw mee aan de toekomst van Nederland

Heb jij interesse in een rol als projectleider in de bouw? Bij Velox kun je direct aan de slag bij verschillende spraakmakende projecten. Eerst meer weten over de functie van projectleider en hoe deze er bij Velox precies uitziet? Lees dan snel verder.

Wat doet een projectleider in de bouw?

Wat doet een projectleider?

Als projectleider fungeer je binnen een bouwproject als de spin in het web. Je bent gesprekspartner voor opdrachtgevers en stuurt uitvoerders aan. Je stelt planningen op en coördineert de werkzaamheden. Op deze manier zorg je dat projecten veilig, volgens plan en binnen budget worden uitgevoerd. Daarnaast heb je als projectleider in een vroeg stadium van het project vaak een adviserende rol. Je denkt bijvoorbeeld mee over bouwmaterialen en -methodes en speelt een rol in het selecteren van uitvoerende partijen. Hierdoor kan er efficiënter worden gewerkt.

Wat is het verschil tussen een projectleider en een projectmanager?

De functie van projectleider in de bouw is vergelijkbaar met de functie van project manager. Het verschil is dat je als projectleider vaak kleinere of deelprojecten begeleidt, terwijl een projectmanager grotere of gehele projecten overziet. Dit betekent dat een projectmanager vaak meerdere projectleiders aanstuurt. De functie van projectleider wordt ook wel eens verward met die van ploegbaas of werfleider. Hoewel er overeenkomsten zijn, zijn het toch echt andere functies. Een ploegbaas geeft op de bouwplaats leiding aan een groep bouwvakkers; een werfbaas coördineert het werk op één werf en werkt in de praktijk vaak onder een projectleider.

Taken projectleider

De taken van projectleider kunnen per bedrijf en project verschillen. Hieronder een aantal veelvoorkomende taken.

  • Leiden van bouwvergaderingen
  • Meedenken in technische oplossingen en controleren van het tekenwerk
  • Bewaken budget en planning
  • Opstellen fasedocumenten ter goedkeuring opdrachtgever
  • Risico- en kansenoverzicht opstellen
  • Zorgen dat regels en voorschriften worden nageleefd
  • Meedenken in bouwfaseringen en benodigde voorzieningen voor de omgeving
  • Als gesprekspartner fungeren voor opdrachtgever en stakeholders
  • Samenstellen van het projectteam
  • Problemen signaleren en oplossen

Waar werk je als projectleider in de bouw bij Velox?

Projectleiders vind je bij vrijwel elk bouwproject, van klein tot groot. Als projectleider bij Velox zul je echter vooral gaan werken aan grotere projecten. Wij werken namelijk aan spraakmakende projecten op toplocaties. Denk aan de realisatie van complete woonblokken en appartementencomplexen in steden als Amsterdam, Amersfoort en Middelburg. Deze projecten hebben vaak een realisatiewaarde van vele miljoenen. Uitdagend toch? Ga naar onze projectkalender om te zien aan welke mooie projecten wij nu en in de toekomst werken.

Samenwerking en ontwikkeling

Met wie ga je samenwerken als projectleider?

Zoals gezegd ben je als projectleider een echte spin in het web. Dit betekent dat je met een breed scala aan betrokkenen samenwerkt. Aan de kant van de uitvoering overleg je met uitvoerders, onderaannemers en werkvoorbereiders. Aan de andere kant ben je als projectleider het aanspreekpunt voor de opdrachtgevers en de directie.

Welke opleiding heb je nodig om projectleider te worden?

Om projectleider in de bouw te worden, heb je een opleiding bouwkunde nodig op minimaal hbo-niveau. Maar zelfs met de juiste opleiding word je niet van de ene op de andere dag projectleider. Je hebt ook ervaring nodig. Vaak groei je door vanuit een andere functie, bijvoorbeeld die van uitvoerder of werkvoorbereider. Daarnaast kun je niet zonder een aantal competenties. Zo moet je goed relaties kunnen leggen en met iedereen kunnen communiceren (vaak zowel in het Nederlands als Engels). Ook leiding geven, overtuigen en plannen zijn competenties die voor een projectleider onmisbaar zijn. Verder moet je goed overweg kunnen met Microsoft Office en in het bezit zijn van het VCA / VOL-certificaat. Ten slotte is het belangrijk dat je gezond-kritisch of zelfs streng bent; alleen zo wordt de gewenste kwaliteit gerealiseerd!

Doorgroeimogelijkheden projectleider bouw

Doorgroeimogelijkheden

Als projectleider kun je je binnen deze functie flink ontwikkelen. Zo zul je als junior projectleider vooral werken aan kleinere projecten met minder budget. Als je je eenmaal bewezen hebt, zul je als senior projectleider worden ingezet op grotere en meer complexe projecten, en zul je steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Later kun je eventueel doorgroeien naar andere functies, zoals die van projectmanager. Daarnaast kun je doorgroeien naar verschillende managementfuncties binnen het bedrijf waar je werkt. Bij Velox denken we graag mee over de ontwikkeling van je carrière en doorgroeimogelijkheden!

Wat verdien je als projectleider in de bouw?

Wat je als projectleider gaat verdienen, is afhankelijk van je ervaring, leeftijd, opleiding en werkgever. Het salaris van een projectleider in de bouw ligt meestal ongeveer tussen de € 4.000 en € 7.000 bruto per maand. Bij Velox kun je rekenen op een meer dan marktconform salaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 25 vakantiedagen en ruime opleidingsmogelijkheden.

Wat verdient een projectleider per uur?

Het gemiddelde salaris van een projectleider bedraagt € 27,13 per uur. Voor een ervaren projectleider ligt het salaris hoger, terwijl een junior projectleider minder zal verdienen.

Baangarantie projectleider

Als projectleider bij Velox is er altijd genoeg te doen. Wanneer je wordt aangenomen voor een bepaald project, kun je daarna vrijwel altijd weer aan de slag bij een nieuw interessant project dat bij je past. De baangarantie voor een projectleider is dus goed.

Vacatures Bouwkunde

Werken als projectleider?

Bereikbaar tussen 07:00 en 19:00

Bij Velox kun je ook als ZZP’er aan de slag als projectleider in de bouw. Wij zoeken graag flexibele oplossingen om jou als freelance projectleider in te zetten en betalen een prima uurtarief voor zelfstandige projectleiders in de bouw.

Heb je vragen over werken bij Velox of ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met mij op.

Camilo Jansen Consultant Projectbegeleiding Bouwkunde
Camilo Jansen