HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Werk in bouw en techniek Werk op ASML

ASML

UITBREIDING CAMPUS COMPUTERCHIPFABRIKANT

ASML, ‘s werelds grootste fabriek als het gaat om computerchips, breidt haar campus in Veldhoven steeds verder uit. De huidige uitbreiding ter waarde van 1 miljard euro behelst vooral fabrieksruimte (met stofvrije cleanrooms) en laboratoria, maar ook kantoorruimte. Dit moet het mogelijk maken om ruimte te bieden aan zeker 16.000 werknemers, in plaats van de 6.000 werknemers die nu bij het bedrijf werkzaam zijn.

De ruimte is daarnaast hard nodig voor de chipmachines van ASML, want die zijn gigantisch groot – ongeveer zo groot als een bus. Want, hoe kleiner de chip zelf, hoe groter de machine die nodig is om die chip te maken. En aangezien de vraag naar de nieuwste, snelste en kleinste chips de pan uit rijst, doet ASML er alles aan om de vraag bij te kunnen houden. Uitbreiden dus.

Hans Dijkhuizen over werken voor ASML

“De kwaliteit die hier wordt gevraagd is ongekend.”

Dijkhuizens taak als Projectleider Commissioning: bewijzen dat alle installaties zo gebouwd zijn als gevraagd is. “Commissioning staat voor de verificatie en validatie van installaties. Mijn team test, inspecteert en certificeert alle elektrotechnische, werktuigkundige en industriële installaties van de locatie."

Maar ASML gaat voor de allerbeste kwaliteit en nauwkeurigheid.

[

“DE OPDRACHTGEVER VAN ASML KOMT VAAK ZELF INSPECTEREN. JE HEBT ER ECHT EER VAN JE WERK”

- Hans Dijkhuizen, Projectleider Commissioning bij Velox voor ASML

Jasper Eggink over werken voor ASML

Zoeken naar het ei van Columbus

“ASML is zo’n groot bedrijf, vol kennis: en vol techniek. Dat trok mij enorm. Alleen: ik had nul kennis van cleanrooms. Toch zette Velox me bij hen aan tafel. Mijn onbekendheid met cleanrooms bleek geen probleem. Mensen zijn hier zo open en zo vrij om je te helpen en op
te leiden in de dingen die je nog niet weet. Geweldig.”

ASML op je CV

Draag bij aan de vermindering van het chiptekort

Wij lichten graag twee gevraagde functies uit:

ASML, de tolpoort van de digitale snelweg

De vpro kreeg in 2022 een kijkje in de keuken van ASML. Op 28 september van dat jaar publiceerden zij de video, waarvan hieronder een aantal hoogtepunten:

ASML maakt machines om microchips mee te maken, en de wereld schreeuwt om chips. Het bedrijf heeft meer invloed op ons leven dan welk ander Nederlands bedrijf ook.

Er is zelfs een geopolitieke strijd uitgebarsten om de productie van chips in het jaar dat de wereld op zijn kop is komen te staan en er extreme krachten op ASML worden uitgeoefend.

Door de explosief gegroeide vraag naar chips is ASML uit Veldhoven boven komen drijven als de allerbelangrijkste schakel in de wereldwijde chipindustrie. Zonder ASML geen chips en zonder chips geen vooruitgang.

“Alle apparaten hebben tegenwoordig chips en ik durf te beweren dat er geen enkel elektronisch apparaat in je zak zit waar een chip in zit die niet gemaakt is met een ASML-machine. De meest geavanceerde machine die op dit moment kunt kopen is de EUV machine, de extreme ultraviolet machine. Er is maar één bedrijf in de hele wereld die die kan maken, en die zit hier in Veldhoven in Nederland.” – Jos Benschop, senior vice president technology. Dit model heet de TWINSCAN NXE:3400D - EUV lithography machine. Hij is voor iets minder dan €200 miljoen te koop.

De fabrikanten van chips verdringen zich aan de poorten van ASML om meer machines van ze te kunnen kopen. Dat zijn met name Samsung uit Korea, Intel uit de Verenigde Staten en TMC uit Taiwan, en die concurreren met elkaar.

Het bouwen gebeurt in de Clean room Het is hier nog schoner dan in een operatiekamer. En je moet er langzaam lopen want er mag hier geen enkel stofje gaan dwarrelen.

“Bij information security werken honderden mensen die niks anders doen dan met informatiebeveiliging bezig zijn. Tientallen miljoenen, 50 tot 60 miljoen, per jaar wordt uitgeven om de informatie te beveiligen. En dat groeit met dubbel cijferige percentages elk jaar.” – Peter Wennink, president & CEO.

De technologie is zo gevoelig dat zelfs de presidenten van de Verenigde Staten zich ermee bemoeien. Eerst Donald Trump en daarna Joe biden hebben ASML gedwongen geen EUV machines aan China te verkopen. ASML is de tolpoort van de digitale snelweg.

Wennink vervolgt: “We zullen capaciteit bij moeten zetten. We moeten dus fabrieken bouwen. Een geavanceerde chipfabriek kost 20 miljard dollar. Maar dit zijn geen koekjesfabrieken, dus dat kost 2 tot 3 jaar. We gaan mensen aannemen en we hebben vorig jaar 6000 mensen aangenomen."

Contact

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.

Heb je vragen over de projecten van Velox of ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met mij op.
Nino Klieverik Consultant Installatietechniek
Nino Klieverik